PULP FICTION

Comedie neagră, construită eliptic, nonlinear, pe câteva povești principale, ale căror personaje interacționeaza sub o formă sau alta. Doi găinari care vor să jefuiască un magazin întâlnesc doi asasini care au de recuperat un obiect miraculos pentru șeful lor, care are o înțelegere cu un boxer, pe care acesta n-o respectă. Există, desigur, o seamă de povești “secundare”, care le susțin și le întregesc pe cele principale, într-o perfectă sferă “tarantinească”.

Regia: Quentin Tarantino

Cu: Ving Rhames, Uma Thurman, Samuel L. Jackson, John Travolta


SINGIN’ IN THE RAIN / CÂNTÂND ÎN PLOAIE

1927. Cinematograful face primii pași înspre sonor, ceea ce va detrona multe vedete ale filmului mut. Don Lockwood și Lina Lamont formează un cuplu romantic, dar numai pe ecran, pentru că, în realitate, între cei doi nu există iubire. Când ultimul lor film e transformat într-un muzical, pentru realizatori devine clar că vocea Linei trebuie dublată.

Regia: Gene Kelly și Stanley Donen

Cu: Gene Kelly, Donald O’Connor, Debbie Reynolds, Rita Moreno


CASABLANCA

Într-un bar din Casablanca, doi foști amanți se reîntâlnesc într-o conjunctură care îi silește să pună pe primul plan nu sentimentele, ci datoria. E război. Intrarea trupelor germane în Maroc e iminentă. Americanul Rick Blaine a reușit să facă rost de hârtiile necesare pentru ca două persoane să poată lua avionul către Lisabona. Când însă află că femeia după care încă suferă, Ilsa Lund, este la Casablanca, acum măritată cu un marcant lider ceh, Victor Laszlo, căutat de naziști, Rick rămâne încă o dată fără ea.

Regia: Michael Curtiz

Cu: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman


MEMENTO

Un bărbat amnezic care nu-și mai poate aminti evenimentele recente, folosește notițe și tatuaje pentru a da de urmă ucigașului soției lui.

Regia: Christopher Nolan

Cu: Guy Pearce, Stephen Tobolowsky


IT’S A WONDERFUL LIFE / O VIAȚĂ MINUNATĂ

În Ajun de Crăciun, George Bailey îşi cântăreşte cu tristeţe propria viaţă, după ce compania lui, moştenită de la tatăl său, a ajuns în prag de faliment. Disperat că şi-a dezamăgit familia, George e pe cale să se arunce în râul pe jumătate îngheţat, când îşi face apariţia Clarence, care se prezintă drept îngerul lui păzitor.

Regia: Frank Capra

Cu: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore


THE GODFATHER / NAȘUL

Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante rețele mafiote în America. Filmul prezintă o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai puțin accesibile, unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț.

Regia: Francis Ford Coppola

Cu: Marlon Brando, Talia Shire, Sterling Hayden, Robert Duvall


REAR WINDOW / ÎN SPATELE FERESTREI

În 1950, undeva în New York, un fotograf rămâne paralizat în urma unui accident. Neputând să se deplaseze, Jeff își petrece aproape tot timpul observându-i pe vecini. Curios să afle cât mai multe, el începe să-l bănuiască pe vecinul de alături că și-a omorât soția. Neputând să facă prea multe de unul singur, el apelează la prietena lui, Lisa Freemont, și la infirmiera Stella ca să-l ajute să facă cercetări.

Regia: Alfred Hitchcock

Cu: James Stewart, Alfred Hitchcock, Anthony Warde, Sara Berner


A CLOCKWORK ORANGE / PORTOCALA MECANICĂ

Tânărul Alex De Large își duce viața urmărind filme porno, ascultând Beethoven și conducându-și banda de “Droogs” în curse nebunești de “ultra-violență”.

Regia: Stanley Kubrick

Cu: Malcolm McDowell, Godfrey Quigley


AMADEUS

Amadeus este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu precădere în Viena. Este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri care la bătrânețe este vizitat de un preot pentru a se spovedi.

Regia: Miloš Forman

Cu: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Jeffrey Jones, Elizabeth Berridge


8½ / OPT ȘI JUMĂTATE

„Realitate, amintiri, fantasme și creație cinematografică la răscruce de drumuri. Un film fabulos, vârtej de imagini de neuitat în care se oglindesc emoțiile cele mai variate.” – Dictionnaire des films (Larousse) – 1995.

Regia: Federico Fellini

Cu: Claudia Cardinale, Marcello Mastroianni


THE PIANO / PIANUL

Acțiunea se desfășoară în Noua Zeelanda a mijlocului de secol nouăsprezece, unde o tânără femeie scoțiană, mută, sosește împreună cu fiica sa pentru a se căsători. Mariajul de conveniență nu o încântă deloc pe Ada McGrath (Holly Hunter), astfel că aceasta se dedică în totalitate pasiunii ei pentru pian.

Regia: Jane Campion

Cu: Anna Paquin, Sam Neill, Holly Hunter, Harvey Keitel


BREAKFAST AT TIFFANY’S / MIC DEJUN LA TIFFANY

În New York-ul anilor ’60, Holly Golightly (Audrey Hepburn), o tânără frumoasă și sofisticată, duce o viață ușoară și fără obligații. Menținându-și un aer de copil, dar în același timp purtând cele mai frumoase ținute și accesorii Givenchy, ea își irosește timpul participând la întâlniri și petreceri pretențioase.

Regia: Blake Edwards

Cu: Audrey Hepburn, George Peppard